Frågor och svar

Fråga

Fungerar Ableton på pro datorn? Är den som vilken dator som helst, alltså att man kan kolla internet och ha spotify, eller är det bara musik som gäller?

Svar

Jag har pratat med vår studiotekniker och han säger att självklart fungerar Ableton på datorn det ska inte vara några problem. Ja det är en vanlig dator som man kan surfa på internet med och köra spotify på, du behöver ju internet till musikprogrammen också för att hämta uppdateringar, ladda ner pluggar osv.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Hur ofta bör man damsuga datorn? om man nu gör sådant.

Svar

Självklart ska man hålla Musikdatorn så ren som möjligt från annat än det är tänkt då det kan ställa till problem annars. En dator kan behöva städas ur ibland och det är väldigt beroende på omgivningen hur ofta det behövs, och helst gör man då rent med luft och då bara med korta puffar av tryck. Dammsuger man ska använda plastmunstycke och vara väldigt försiktig och inte röra datordelarna direkt med munstycket. I nya modellen från oss sitter det ett enklare dammskydd som man kan ta bort och rengöra.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Jag har en gammal 4-kanalers Tascam portastudio och antal gamla masterkassettband med 4 kanalers musik på som jag skulle vilja föra över till min dator, dvs göra digitala. Frågan är alltså: Kan man föra över och bevara dessa 4 analoga kanaler till 4 digitala kanaler med hjälp av denna Alesis iO4?

Svar

Absolut det ska inte vara några problem utan du ska kunna göra precis som du önskar med det.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Jag är intresserad av antingen StudioLine Artist Fire Studio eller en StudioLine PRO-LS. Jag tänker köra med Cubase Artist 6.5 och jag spelar in både audio - gitarr, bas och sång - och midi. Använder rätt mycket pluggar. Vilken maskin anser du lämpligast?

Svar

Jag bollade frågan med vår studiotekniker och han säger att om du ska köra många pluggar då krävs det mycket processorkraft så då bör du välja Pro versionen.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Tittar lite i ert sortiment och funderar på om det skulle funka att kombinera Alesis iO2 Express med StudioLineArtist? Vad gäller Alesiskortet, vilken version av Cubase LE är det som följer med? Sedan funderar jag på om jag kan köra andra program på StudioLineArtist, ex ordbehandling, surf och lite annat? Visst förstår jag att det vore bra med en "ren" musikdator, men jag har inte det utrymmet... Tacksam för svar!

Svar

Vi har nu bollat frågan med vår studiotekniker och den kombination som du nämner fungerar självklart, vi testar den innan leverans för att säkerställa funktion. Det är Cubase LE4 som följer med. Självklart kan du köra andra program på musikdatorn och Internet bör du ha för att få uppdateringar till både Windows och musikprogrammen samt även ladda ner tillägg till musikprogram osv, men som du själv säger så bör man hålla den så ren som möjligt.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Kan man förvänta sig att ni kommer att saluföra laptops framöver eller specialiserar ni er uteslutande på stationära datorer? De ser förvisso fina ut, men ibland behöver man något för livebruk o.d.

Svar

Vi har pratat med vår studiotekniker nu angående detta och han vill ju också ha en laptop modell och vår tanke är att vi ska ha en sådan i vårt utbud. Men i nuläget har vi inte haft det som högsta prio samt att vi även inte hittat någon bra lösning så vi kan få våra krav tillfredställda på produkten. Har du själv några erfarenheter vad gäller musiklaptop och varianter som fungerar där?

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Kollar på eran dator, specifikt StudioLine Pro (Grundpaket). Använder uteslutande Pro Tools (8.0.5 dvs. sista 8an som finns, men ska förmodligen uppgradera nån gång). Som känt är ProTools ganska kräsna och specifika på hårdvaran. Så min fråga är, har ni testat denna maskin på ProTools? Ge mig gärna även annan relevant information som täcker frågor jag nu inte kommer på i samband, men som kan komma beroende på ert svar.

Svar

Som svar på din första fråga måste jag tyvärr svara nej vi har inte testat ProTools på den i nuläget. Men vi vill självklart se om vi inte kan hjälpa dig och då har jag pratat med vår studiotekniker om vad han behöver veta för att kunna kolla om ProTools fungerar i vår maskin. Vad kör du för hårdvara nu som ska fungera, controllers? Vilken variant av ProTools kör du nu (dessa finns ju nu Pro Tools HD 10, Pro Tools 10, Pro Tools MP 9, Pro Tools SE)? Vi tror inte den version du har är kompatibel med Windows 7 så om vi ska testa blir det med senaste version.

Finns intresse köper vi in senaste ProTools och testar med den och om det fungerar bra (vilket vi är övertygad om) så lägger vi med den till ett bra pris i paketet. Så det du köper av oss är en "färdig" maskin som vi testkört programmen du använder och så långt vi kan på liknande sätt du använder dom, då kan vi leverera något vi vet ska fungerar bra. Återkom med svar så vi kan fortsätta titta på detta, har du själv fler följdfrågor så kom gärna med dom för att vi ska kunna besvara dina önskemål så bra som möjligt. Vår studiotekniker är väldigt kompetent och ser hela tiden till att testa det mesta och vet han inte svaret ser han till att ta reda på det.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Jag är i tankarna på att köpa en dator (stationär/laptop) för musikinspelning och redigering. Vad bör jag tänka på när jag letar efter en duglig dator för dessa ändamål? Om vi också säger att jag har ett tak på 5000 kr (cirkus), vad får jag för det?

Svar

Först och främst måste man ha en dator som är stabil och fungerar så en märkesdator bör vara bra om man tänker på stabil, sedan är det också beroende vilka program man ska köra samt vad man ska göra. Men det är många andra parametrar som det beror på och bland det viktigaste med en musikdator är ju latency som är ett värde på fördröjning i systemet, det går ju inte att få till det bra om man får fördröjningar i fel ställen vid en inspelning.

Vi kan inte leverera en musikdator för 5000kr då vi väljer ut komponenter som fungerar på bästa sätt och sedan testkör för att säkerhetsställa funktionen. Beroende av vad du ska göra kanske du klarar dig med en bra märkesdator men om det inte fungerar är det inte så roligt att sitta med en dator för 5000kr som du inte kan använda till det du tänkt dig. Sedan kan du ju ta musikdatorn på avbetalning via oss om du betalar ca 5000kr och tar resterande på avbetalning.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Jag hade bestämt mig för en snömachine men så såg jag er site. Jag är ute efter en riktigt stabil och snabb dator för att köra mitt RME Fireface 800 via firewire på,vilket betyder att jag vill ha en riktigt stabil Firewire ingång - Texas Instruments 6-pin Buspower vet jag är en sådan. Vad har ni? Cubase6 är mitt sequencerprogram och jag har ett UAD 2. Kan ni tävla med Frost?

Svar

Då vi har ett paket som körs i en studio sedan några månader tillbaka så vet vi att systemet är stabilt och då har vi kört med det inbyggda firewire på moderkortet tillsammans med ett Presonus Firestudio Mobile ljudkort (FireStudio Mobile). Annars använder vi den kända tillverkaren LaCie som leverantör av firewirekort där det sitter Texas Instruments chipset på som ju är erkänt bra inom musikbranschen, LaCies kort har även RME testat och rekommenderar (RME Firewire rekommendation). Självklart ska Cubase6 och UAD 2 fungera, vi kan med fördel även installera ditt UAD 2 kort om du skickar in det till oss. Vad gäller att tävla med Frost så är det inget som vi är ute efter och kommer inte att göra utan det vi försöker att göra är en musikdator som ska vara stabil och fungera för det den är tänkt, vill man ha en musikdator ska man kunna köpa den av oss och veta att man får en bra fungerande miljö som håller vad den lovar.

Vänder du dig till oss får du

  1. en organisation som funnits sedan 1995.
  2. en personlig och nära kontakt med supporten.
  3. en support med två delar, en musiksupport genom Oscalator på studio4 och en tekniksupport genom Shine Data.
  4. en utprovad och testkörd musikpc där vi testkör alla komponenter så långt vi kan innan leverans.
  5. Flexibilitet där vi så länge vi kan garantera kvaliteten och funktionen uppfyller kundens önskemål.
Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Jag behöver en dator som man kan ha mycket musik på samt spela och sjunga in låtar via, kan man köpa det av er?

Svar

Då rekommenderar jag dig att titta på det här paketet Studioline Artist. Det är ett beprövat recept där vi har ett paket som körs i studio sedan några månader tillbaka. Du har lagring på 1TB som vi kan byta ut mot en större eller även komplettera med fler för mer utrymme om du önskar det. Du kan då ansluta din mikrofon, midiklaviatur och annan utrustning du har, och det du saknar kan du även köpa av oss och med det inkopplat kan du spela in till datorn? Vad det gäller musiktekniska delen kan jag rekommendera att du bokar ett kostnadsfritt samtal med Oscalator på studio4 som vi samarbetar med som kan svara på dina funderingar och alltid har kloka ord att säga.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Hur lång leveranstid är det på en StudioLine dator?

Svar

Från ca 2 veckor då vi tillverkar efter beställning samt att vi inte levererar något som vi inte vet fungerar, därför testkör vi systemen så att du får en 100% fungerande produkt.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Hur lång support är det på en StudioLine dator?

Svar

Du har komma-igång support då vi kan bistå er med hjälp så att du kan starta upp systemet, det har ni de första 30 dagarna via telefonassistans sedan kan ni köpa till mer support och utbildning om ni önskar det.

Mvh Thomas, Musikdator.se

Fråga

Hur lång garanti är det på en StudioLine dator?

Svar

Från 1 år, komponenter har olika garanti med 1, 2 och 3 års garanti.

Mvh Thomas, Musikdator.se